Geschiedenis

Oprichting van het bedrijf Arsène Saupiquet

 

Arsène Saupiquet, afkomstig uit de Franse streek Cantal, begint zijn carrière in Nantes als ploegbaas bij conservenfabrikant Alfred Riom. In 1877 richt hij zelf een conservenfabriekje op, gespecialiseerd in sardienen. In 1891 doopt hij dit om tot de naamloze vennootschap Saupiquet.

 

Het bedrijf dankt zijn opgang aan drie belangrijke elementen:
  • de befaamde «Jockey-Club» sardienen, 
  • het revolutionaire openingssysteem waarmee Arsène Saupiquet zich volledig kan onderscheiden van de concurrentie 
  • innoverende reclamecampagnes. 

 

De «Jockey-Club»

 

Het sardinesblikje «Jockey-Club» pakt uit met een voor die tijd revolutionaire vorm. Het is rechthoekig en wordt aan de zijkant geopend zoals een pakje sigaretten. Het is niet al te groot, en zal uitgroeien tot de standaard voor de hele sector. Het  formaat «Jockey-Club» bestaat een eeuw later nog steeds: Cassegrain, dat van 1966 tot 1990 deel uitmaakte van Saupiquet, gebruikt het tot op vandaag. 
 
Maar de «Jockey-Club» wordt vooral gekenmerkt door de pittoreske afbeelding op het blik van een paardenwedstrijd in de hippodroom van Épinal .

 

Het revolutionair openingssysteem

 

Arsène Saupiquet ontwerpt voor de Jockey-Club een openingssysteem dat voor een revolutie zal zorgen in de conservenindustrie: om het blik te openen, volstaat het om het deksel op te rollen rond een sleutel die eraan bevestigd is: het principe van het ontrollen. Met deze uitvinding krijgt Saupiquet bekendheid in het buitenland.  De beroemde handleiding wordt al snel vertaald in 4 talen (Engels, Frans, Duits, Spaans). Saupiquet maakt zelfs speciale sleutels in een S-vorm die naar het merk verwijzen.
Het treklipje waarbij het deksel intact blijft bij het openen van het blik maakt pas later zijn opwachting, op het volgende Saupiquet product: la sardine des Diplomates. Deze blikken worden «strookblikken» genoemd. In een commerciële brochure van Arsène uit 1900 valt te lezen dat de “Diplomates”-blikken geopend worden door het blikken deksel op te rollen omheen een klein sleuteltje dat het deksel met het blik verbindt. Zo blijft het deksel intact en kan het gebruikt worden om het blik opnieuw af te sluiten. Het was Alfred Riom die dit procedé samen met Saupiquet ontwierp om de markt te kunnen overspoelen met hun producten.
Groenten, tonijn, makreel en bereide gerechten: de diversificatie

 

Tijdens de 1e wereldoorlog leidt het gebrek aan manschappen voor de visvangst tot een radicale heroriëntering van de activiteit. Saupiquet beslist om het segment van de groenten in conserven te betreden. De diversificatie werd reeds aangevat door Arsène Saupiquet om de visbevoorradingsproblemen, de sardinecrisis in het bijzonder, aan te pakken. Toen al begon Saupiquet tonijn en makreel in blik te produceren.

 

De expansie

 

Vanaf 1955 gaat Saupiquet een lange reeks van familiale verbintenissen aan en neemt zo bijna alle conservenfabrieken van Nantes over. In 1960 worden de Entreprises Arsène Saupiquet omgedoopt tot de Compagnie Saupiquet. In 1990 laat Saupiquet zijn activiteiten groenteconserven en dochteronderneming Cassegrain over aan het bedrijf Bonduelle.
 
Vanaf dan concentreert Saupiquet zich opnieuw op zijn kernactiviteit: visconserven. Het biedt daarbij een heel gamma aan: Tonijn, sardienen, makreel en vissalades.
 
Vandaag neemt Saupiquet niet enkel een vooraanstaande plaats in op de Belgische en Franse markt van de visconserven. Het is ook nadrukkelijk aanwezig in andere regio’s zoals Duitsland, Oostenrijk, Vietnam, de Franse Overzeese Gebieden, Oost-Europa… 

 

Een internationale groep

 

Sinds 2000 is het bedrijf Saupiquet een dochteronderneming van Bolton Alimentari en maakt deel uit van de in 1949 gestichte Bolton Group. De Bolton Group is een internationaal bedrijf dat in volle opgang is en een breed gamma kwaliteitsmerken produceert en commercialiseert in meer dan 125 landen wereldwijd.
 
De groep heeft een grote portefeuille referentiemerken met meer dan 50 productgamma’s in verschillende sectoren.
 
Met Saupiquet is Bolton Group de onbetwiste n°1 in Europa op het gebied van tonijn.